Bakken voor Sinterklaas

Gepubliceerd op 31 oktober 2022 om 07:00

Het is alweer de laatste dag van de maand, dus tijd voor een nieuwe blog!

En deze keer een hele lekkere blog haha. Bakken voor Sinterklaas!! 

 

Hoe leuk is het om samen met je kindje(s) allerlei lekkers te bakken?

Hieronder de leukste receptjes en tips voor Sinterklaas!

 

1. Pepernoten

Niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen: pepernoten (kruidnoten) bakken!

PORTIES: 70 stuks

INGREDIËNTEN

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 100 gram koude harde boter
  • 6 el melk

INSTRUCTIES

  • Dit recept heb je snel gemaakt, verwarm je oven dus alvast voor op 175 °C (boven- en onderwarmte).
  • Voeg alle droge ingrediënten samen (zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout) en meng dit door elkaar. Voeg dan de boter en melk toe en kneed dit met de hand tot een stevige bal.
  • Het deeg hoeft niet af te koelen in de koelkast, je kunt dus gelijk beginnen met het draaien van balletjes. Ik haal uit dit recept ongeveer 70 pepernoten. Dan draai ik balletjes ter grootte van een flinke knikker (en hebben we thuis allemaal al een lekker stukje deeg gesnoept).
  • Wanneer de bakplaat vol is gaat deze voor ongeveer 25 minuten de oven in. Binnen een uur kun je dus al lekkere warme pepernoten snoepen!

 

Simpel he? Maar oooo zo leuk om te doen!!

 

2. Pepernoten cake

Een eenvoudig maar heerlijk recept voor Sinterklaas: pepernoten cake! Met een basisrecept voor cake, speculaaskruiden en kruidnootjes ben je al bijna klaar.

PORTIES:  plakjes (25 cm vorm)

INGREDIËNTEN

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout
  • 4 eieren
  • 50 ml melk
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 100 gram pepernoten (kruidnoten)
  • pepernoten (kruidnoten) en amandelschaafsel ter decoratie

INSTRUCTIES

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig, voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met een flinke snuf zout en de speculaaskruiden. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag.
  • Meng de pepernoten met een beetje bloem. Spatel de pepernoten voorzichtig (en niet te lang) door het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
  • Ter decoratie strooi je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag.
  • Bak de cake gaar in 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte). Test met een cake- of satéprikker of de cake gaar is en haal dan uit de oven.

 

3. Mini mijter pizza's

Deze mini mijter pizza’s zijn ongelooflijk schattig!

Heel goed mee te variëren en ontzettend makkelijk te maken.

PORTIES:  stuks

INGREDIËNTEN

  • 1 rol pizzadeeg 36 x 24 cm
  • tomatensaus (kan gewoon een pastasaus naar keuze zijn)
  • 3-4 rode (punt)paprika’s
  • 4 plakken kaas 

INSTRUCTIES

  • Haal het deeg uit de verpakking en rol uit. Pak er dan een deegroller bij om het deeg dunner uit te rollen. Snijd het deeg vervolgens in stroken van ongeveer 8-10 centimeter, die stroken zelf snijd je weer in driehoeken. Van twee halve driehoeken maak je eenvoudig weer een hele.
  • Leg alle mijtertjes op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer ze in met tomatensaus.
  • Snijd 2 plakken kaas in dunne reepjes, maak hier het kruis van op de mijters. De andere twee plakken kaas gebruik je straks.
  • De (punt)paprika’s snijd je ook in kleine stukjes, beleg hier de overige delen van de mini pizza’s mee. En zoals ik al zei: je kunt ook hele andere (rode/gele) ingrediënten gebruiken.
  • Bak de pizza’s 10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Terwijl de mijters in de oven staan snijd je de overige plakjes kaas ook in reepjes. Na 10 minuten haal je de plaat uit de oven, maak opnieuw de kruizen met de reepjes kaas.
  • Bak de mijter pizza’s vervolgens nog eens 5 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).

 

4. Twisters staf van Sinterklaas

Bladerdeeg twisters 'Staf van Sinterklaas'.

Ontzettend makkelijk te maken, dus een top recept voor kinderen.

INGREDIËNTEN

  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei (M) geklutst
  • geraspte (belegen) kaas
  • zout en peper

INSTRUCTIES

  • Rol je bladerdeeg uit en snijd er zo’n 24 repen uit vanaf de korte kant. Elke reep is een cm breed.
  • Smeer de repen bladerdeeg in met het ei en strooi er geraspte kaas overheen. Gebruik niet te veel kaas, dit is straks lastig met het vormen van de twisters.
  • Neem een reepje en draai de twee uiteinden in tegenovergestelde richting om de twister te vormen. Het is niet erg als er wat kaas uit valt. Verplaats de twister naar een met bakpapier beklede bakplaat en vorm deze gelijk tot een staf.
  • Smeer de twisters wederom losjes in met het geklutste ei, strooi er vervolgens zout en peper overheen.
  • Bak de stafjes in ongeveer 10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) tot ze goudbruin zijn.

 

 

Hier krijg je toch spontaan honger van?

Gebruik tijdens het bakken een van onze leuke kookschortjes voor kinderen en jullie kunnen lekker gaan knoeien!

En neem ook eens een kijkje bij onze bakjes & trommels om alles lekker vers te bewaren..

Daarnaast kan het voor het smikkelen van al dit lekkers ontzettend handig zijn om een slabber en een placemat te gebruiken!

 

 

Wij wensen jullie heel erg veel bakplezier toe!

En we zouden het heeeel erg leuk vinden om foto's terug te zien op social media of bij ons in de mail:)

 

Liefs,

Laura & Marije

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.